Turizmus

Látnivalók Hernádcécén

Hernádcéce legkiemelkedőbb látványosságai:

Árpád-ház idejében épült református templom
A török időkben fogdaként használt pincék
A cécei kúria (ma már magán kézben van).
I-II. Világháborús emlékmű

A településnek a falusi turizmus, mint fejlesztési lehetőség kínál némi gazdasági fellendülést, mivel kellemesebb lakókörnyezetet, fejlettebb környezetkultúrát, vonzóbb faluképet és, nem utolsó sorban kiegészítő jövedelemforrást teremthet a helyi lakosság számára. Mindez pedig nagyban hozzájárul a települések népességmegtartó-képességének javításához.

Régi építészeti értékek

A falu napjainkig sok mindent megőrzött ősi település-szerkezetéből, hagyományos építészeti stílusából. A legszebb házakat Alsócécén, a református templomtól a híd felé vivő úton találjuk.

Hernád folyó

Hernádcécénél a sekély, hosszan elnyúló folyópart kiváló lehetőséget biztosít a viziturizmus szerelmeseinek, a horgászatot kedvelőknek, a gyalogos, kerékpáros turistáknak, a sátorozást élvezőknek. Igaz, hogy a folyót gátak közé szorították, de viszonylag nagy esése miatt meglehetősen szabadon alakítja medrét. Egy vízitúra nagy élmény lehet rajta, de csak rutinos kajakosoknak-kenusoknak ajánlott. A folyó szépségeiből némi ízelítőt kaphat a kiránduló, ha Felsőcécén, az Alkotmány utcán lefordul a Hernád irányába (fatábla mutatja utat!).
2007 évben a folyó 73+058 fkm szelvényében Hernádcéce és Méra között megépített gyalogos Hernád híd biztosítja a folyón való átjutás lehetősségét. A híd 41,5 m hosszú acélszerkezetű térbeli rácsos hídgerendából és két-a tartószerkezetet alátámasztó, továbbá a hídra való feljutást, illetve lejárást lehetővé tevő- hídpillérből áll.

A part mentén hatalmas erdősség találhatók, az itt fellelhető mocsári tölgyek némelyike több száz éves. Sajnos az elmúlt évtizedek során nagyon nagy mértékű pusztítást végeztek az illegális "fakitermelők", ennek következtében ma már csak egyetlen valóban ős tölgy bólogat szomorúan a falu mellett, a maga csekély 500 évével, immáron védetté nyilvánítva.

Szálláshely

Cím: Hernádcéce, Petőfi u.37.sz.
Telefon: 46/306-686
Mobil: 06-70/367-18-05
E-mail: abavendeghaz@t-online.hu

A településen található panziók a viziturizmus és a horgászat szerelmeseinek, a diákturizmus, a bakancsos és a kerékpáros turisták, a falusi üdülést és a természetet kedvelők részére nyújtanak kényelmes pihenési és kikapcsolódási lehetőséget.


Országos Kéktúra


A Hernád egykori gyalogos kötélhídjának 1960-as években történő elbontásáig ez az útszakasz az Országos Kéktúra útvonal része volt, amely itt kötötte össze Magyarország két történelmi táját: a Cserehátat, és a Rákóczi várakkal ékesített Zempléni hegységet. A gyalogos közlekedés megszűnésével nemcsak a Kéktúra útvonal e szakasza, hanem a Céce és a folyó túlsó partján lévő szomszédos községekel való kapcsolata is megszűnt.
A 2007.június 1-én átadásra került új gyalogos híd célja: a község elzártságának feloldása, a Kéktúra útvonal eredeti nyomvonalába történő visszaállítása, a község üdülőfaluvá történő fejlesztésének beindítása.

 

 

 
© 2008-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
A weblap tartalmi összeállításánál felhasználásra került a "Hernádcéce Fejődéséért" Alapítvány támogatásával 2005 évben kiadott:
Szabolcs Sándor: Hernádcéce története a honfoglalástól napjainkig c. könyvben olvasható információk.
Köszönet az alapítványnak és a könyv szerzőjének.