Hernádcécéről

Földrajzi jellemzők

Hernádcéce, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a megye abaúji területén, a Hernád folyó bal partján, annak völgyében helyezkedik el. A falut északról Vizsoly, délről Gibárt, keletről a Szerencs-Hidasnémeti út-és vasútvonal, nyugatról pedig a Hernád folyó veszi körül.

Legközelebb fekvő városok Abaújszántó (8 km), Encs (15 km), Gönc (18 km)

A környék csodálatos panorámájú, csendet, nyugalmat sugárzó, természeti szépségekben, történelmi műemlékekben gazdag terület. A Zempléni-hegyek, a Hernád völgye biztosítja a kellemes levegőt és a csodálatos látványosságokat. A Hernád folyó közelsége, völgyének termőtalaja, a Zempléni-hegység alsó terasza kiváló lehetőséget nyújtott a település kialakulására.

A községtől délre fekvő, fűvel borított Aba-fennsík hidrokvarcit kúpjai egyedi látványt nyújtanak, melyekről a Cserehát, a Zempléni-hegység és a Hernád folyó legszebb szakaszának lenyűgöző panorámája tárul elénk.

A táj éghajlata mérsékelten hűvös és száraz. Az éves átlaghőmérséklet az országos átlaghoz képest közel 7 fokkal hidegebb.

Az összterület kétharmada szántóföld, egyharmada gyep, erdő, kert és gyümölcsös. Az Aba-fennsík természetvédelmi terület - növényvilága egyedülálló természeti értékeket képvisel, a mezei iringó, a tejoltó galaj, a fényperje, a csenkeszek, a kereklevelű harangvirág, a magyar szegfű, a helyi here, a homokliliom, a lappangó sás, és a sarlófű is megtalálható.

A település határában folyó Hernád gazdag hajfajtákban, így megtalálható a folyóban a ponty, a dévér, a csuka, a süllő, a harcsa és a szilvaorrú keszeg is.
A falutól Gibárt felé haladva a Hernád mentén néhány 100 méterre, ahol az út kapaszkodik föl a dombra, rengeteg opál található!

Megközelíthetőség

Hernádcécét a Miskolc-Hidasnémeti viszonylatú 3-as főútról Novajidrányon-és Vizsolyon át, a Vizsoly-Abaújszántó útvonalon jobbra Hernádcéce felé letérve érhetjük el a községet.

Akik a természeti szépségekben és történelmi emlékekben gazdag útszakaszt választják, azok az alábbi útvonalakon érkezhetnek meg a településre:

a) 3-as főútról Encs- Abaújkér-Vizsoly útvonalról balra közvetlen a bekötőúton,

b) vagy a 37-es úton haladva Szerencsen-Abaújszántón át-Gönc irányába haladva, miközben megcsodálhatja Boldogkői várat, Abaújkér után balra letérve érkezhetünk meg a településre,

c.) de gyalogosan Mérán át is eljuthatunk a faluba, a 2007 évben átadott gyalogos Hernád-hídon átkelve.

A települést rendszeres Volán autóbuszjárat köti össze az encsi és a novajidrányi vasútállomással.


Hernádcéce saját vasútállomással nem rendelkezik.

A Szerencs-Hidasnémeti vasútvonalon a Korlát-Vizsoly vasútállomásról közelíthető meg a település.

 

 


 

 

 

 

 
© 2008-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
A weblap tartalmi összeállításánál felhasználásra került a "Hernádcéce Fejődéséért" Alapítvány támogatásával 2005 évben kiadott:
Szabolcs Sándor: Hernádcéce története a honfoglalástól napjainkig c. könyvben olvasható információk.
Köszönet az alapítványnak és a könyv szerzőjének.